Sedinta individuala de dezvoltare personala

CONSILIERE PENTRU DEZVOLTARE PERSONALA
– SEDINTA INDIVIDUALA –

Sedinta dureaza o ora si se succeda cu o frecventa de o sedinta pe saptamana.
Spre deosebire de psihoterapie, in care pacientul se adreseaza specialistului pentru anumite probleme mental-emotionale, consilierea personala se adreseaza persoanelor perfect normale din punct de vedere mental-emotional. Motivul pentru care cineva ar apela la un consilier de dezvoltare personala ar putea fi :
Doreste sa se imbunatateasca la nivel mental si emotional astfel incat sa exceleze in cariera;
Doreste sa isi imbunatateasca relatiile cu partenerul de viata sau cu alti membri ai familiei si nu stie cum sa o faca;
Se afla intr-o relatie dificila cu o anumita persoana (sef, coleg de servici) si nu stie cum sa schimbe in bine situatia;
Doreste sa isi depaseasca timiditatea pentru a putea vorbi in public;
Doreste sa faca o schimbare majora in cariera sau in viata personala si nu stie de unde sa inceapa;
Doreste sa urmeze cursuri sau o pregatire specifica intr-un domeniu vocational (artistic de exemplu), dar se afla in prezent intr-o cu totul alta profesie;
Sedinta se desfasoara ca o discutie intre pacient/client si consilier; in timpul sedintei, consilierul/psihoterapeutul identifica problema si obstacolele psihologice care il impiedica pe client sa isi indeplineasca o aspiratie sau isi imbunatateasca relatia cu o anumita persoana.

De ce ar avea cineva nevoie de consilier pentru a rezolva aceste probleme personale?
Pentru ca, de cele mai multe ori, obstacolele intalnite in lumea exterioara sunt de fapt reflexia propriilor obstacole interioare. Fiecare persoana vede si judeca lumea prin prisma propriei experiente de viata, propriilor inclinatii si tendinte. Am putea spune ca fiecare traieste in propria realitate. Uneori realitatea mea este atat de diferita de realitatea ta, incat nu ne putem intelege.
Tocmai pentru ca obstacolele sunt de obicei interioare, ele nu sunt constientizate de persoana respectiva; persoana vede rezultatul exterior al cumulului de perceptii si comportamente proprii, dar nu intelege cauza lor.
In acest context, persoana in cauza are nevoie de un consilier sau un psihoterapeut care sa descifreze cauza si sa o ajute sa gaseasca o solutie adecvata.