Grup de dezvoltare personala

GRUP DE DEZVOLTARE PERSONALA

Este o terapie care implica un grup de 3-8 persoane care se reunesc o data pe saptamana timp de 2-3 luni. Sub coordonarea psihoterapeutului, se desfasoara activitati care declanseaza unproces de autocunoastere, autodescoperire a fiecarui participant.
Spre deosebire de sedintele individuale de dezvoltare personala, aici avem in plus prezenta grupului.
Grupul reprezinta un suport emotional pentru fiecare participant, in sensul ca fiecare se simte acceptat, aprobat de ceilalti care probabil au trait si ei experiente similare; pe de alta parte, grupul este o oglinda in care fiecare se vede prin ochii celorlalti, intr-o alta ipostaza, diferita de cea cu care este obisnuit.
Schimbarea perceptiei de sine poate declansa procesul de transformare interioara mult cautat.
In cadrul grupului de dezvoltare personala se stipuleaza de la inceput principiile de constituire ale grupului.
Psihoterapeutul este cel care impune regulile si vegheaza la respectarea lor.
Principiul confidentialitatii este cel mai important, in sensul ca toti membrii consimt de la inceput ca tot ceea ce se vorbeste in cadrul sedintelor de dezvoltare personala sa nu fie divulgat altor persoane din afara grupului. Principiul respectului reciproc implica obligatia ca fiecare membru sa fie lasat sa vorbeasca, sa fie ascultat si validat cand este cazul. Este descurajata sau chiar interzisa de la inceput tendinta bine cunoscuta de a critica pe ceilalti. Spre deosebire de situatiile din viata de toate zilele, in cadrul unui grup de dezvoltare personala se urmareste sa se creeze un climat de securitate emotionala in care si cei timizi sau neincrezatori sa poata sa isi exprime trairile, parerile, temerile, indoielile, etc.
Grupul de dezvoltare personala poate fi organizat cu o tematica anume, stabilita de psihoterapeut. In acest caz, membrii grupului au probleme similare de viata pe care doresc sa le rezolve.
Grupurile de dezvoltare personala se pot organiza si pentru adolescenti sau copii, caz in care se centreaza pe problemele specifice varstelor respective : timiditate sau dimpotriva agresivitate, incapacitatea exprimarii emotiilor sau dimpotriva, comportamentul de tip “actor de comedie” intalnit la unii copii si adolescenti.