Consultatii de homeopatie

CONSULTATII DE HOMEOPATIE
Consultatia de homeopatie dureaza aproximativ o ora. Se desfasoara ca o discutie cu pacientul, in timpul careia se evalueaza istoricul medical si analizele de laborator sau imagistica pacientului (tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, ecografie), desigur daca pacientul are facute respectivele investigatii. Se consemneaza si se tine cont de medicatia de sinteza chimica pe care pacientul o are deja prescrisa, daca ea exista. Daca este nevoie, se face si un consult clinic efectiv.
homeopatie1
CE ESTE HOMEOPATIA ?
Homeopatia este considerata o ramura a medicinei alternative; a capatat popularitate prin faptul ca realizeaza o vindecare blanda, de durata si pentru ca remediile homeopate, spre deosebire de medicatia de sinteza chimica (de medicamente), nu au toxicitate si reactii adverse.
Dincolo de renumele de vindecare blanda, exista diferente fundamentale intre medicina majoritara (numita „allopata”) si homeopatie.
Etimologia singura arata aceste diferente : Όμοιο (omoio) din limba greaca inseamna “asemanator”, iar άλλος (allos) inseamna “altul, diferit”. Adica homeopatia foloseste remedii similare, de aceeasi natura cu simptomele, iar allopatia foloseste remedii diferite, opuse simptomelor.
Dar sa vedem ce spune istoria…
Intemeietorul homeopatiei este medicul german Samuel Friedrich Christian Hahnemann (1755 – 1843), care a descoperit principiul de baza al homeopatiei. Enuntat in limba latina, principiul este
similia similibus curentur”,
adica simptomele sunt vindecate de remedii care au actiune similara asupra organismului.
homeopatie2
Samuel Christian Hahnemann
1755-1843

Din cate stim, Hahnemann a descoperit acest lucru intamplator, asa cum s-a petrecut probabil cu multe alte descoperiri de-a lungul istoriei. „Intamplator” nu inseamna ca Hahnemann a descoperit ceva atat de important absolut fara sa vrea. Nu. Hahnemann era un om foarte riguros, medic, chimist si poliglot. Traducand o anume lucrare medicala, a gasit in ea o afirmatie referitoare la efectul chininei asupra stomacului. In acele vremuri, chinina era tratamentul malariei. Ca sa verifice ceea era scris despre chinina, Hahnemann si-a administrat chinina, asa cum ar administra unui pacient.
A constata cu surprindere ca a inceput sa faca febra exact dupa modelul febrei din malarie. S-a gandit, evident, ca malaria este vindecata de chinina tocmai fiindca chinina are efectul de a produce febra la omul sanatos.

homeopatie3

A inceput sa testeze si alte substante pe el insusi, pe membrii familiei sale si, in timp, pe colaboratorii treptat tot mai numerosi. A capatat confirmarea ca in toate cazurile, daca o substanta producea anumite simptome la omul sanatos, ea vindeca aceleasi simptome ale unui bolnav, indiferent de cauza care le-a produs la omul bolnav.
Pentru ca foarte multe substante folosite in vindecare proveneau din plante sau minerale otravitoare, Hahnemann le-a diluat succesiv, din suta in suta, astfel incat le-a anulat toxicitatea.

homeopatie4
De aici rezulta cel de-al doilea principiu al homeopatiei, anume principiul dilutiei infinitezimale a remediilor homeopate.
Recapituland, cele doua mari diferente intre medicina majoritara, allopata si homeopatie sunt :
in homeopatie se folosesc remedii naturale care au actiune similara simptomelor, pe cand in allopatie se folosesc medicamente de sinteza chimica care au actiune opusa simptomelor.
In alopatie se folosesc substante de sinteza chimica in doze pe kilogram corp (adica atatea grame de medicament la fiecare kilogram de greutate al pacientului); mai exact, e vorba de doze mari; in homeopatie se folosesc in marea majoritate substante naturale, provenite din toate cele trei regnuri (mineral, vegetal sau animal), dar diluate infinitezimal; mai clar, e vorba de doze mici si foarte mici, care actioneaza mai degraba la nivel vibrator, informational decat la nivel chimic.
Concret, daca un pacient are febra, in allopatie se va administra un medicament antifebra, care sa combata febra; in homeopatie se va administra un remediu diluat infinitezimal care produce febra la omul sanatos.
Homeopatia este eficienta singura sau administrata in combinatie cu tratamente medicamentoase obisnuite.
Din experienta personala de peste10 ani in practica homeopatiei, pot afirma ca homeopatia vindeca atat boli cronice, cat si boli acute.