Consultatii de fitoterapie

CONSULTATII DE FITOTERAPIE
Consultatia de fitoterapie dureaza aproximativ o ora. Se desfasoara ca o discutie cu pacientul, in timpul careia se evalueaza istoricul medical si analizele de laborator sau imagistica pacientului (tomografie computerizata, rezonanta magnetica nucleara, ecografie), desigur daca pacientul are facute respectivele investigatii. Se consemneaza si se tine cont de medicatia de sinteza chimica pe care pacientul o are deja prescrisa, daca ea exista. Daca este nevoie, se face si un consult clinic efectiv.
La finalul consultatiei pacientul primeste o prescriptie constand in preparate fitoterapice.

fitoterapie1

CE ESTE FITOTERAPIA ?
Fitoterapia semnifica tratamentul cu remedii preparate din plante. Preparatele fitoterapice sunt de multe feluri :
Tincturile se prepara din planta adulta macerata de obicei in alcool de 70 grade;
Gemoderivatele sunt obtinute din tesuturile embrionare ale plantelor (muguri in principal, dar si mladite, radicele tinere, scoarta interna de trunchi,etc ); spre deosebire de planta adulta, mugurii, care sunt mai fragili, se macereaza nu in alcool de 70 grade care i-ar distruge, ci intr-un amestec de apa cu glicerina si alcool; se obtine asa-numitul macerat glicerinic sau gemoderivat.
Sigur, ne putem intreba, daca avem extractul din planta adulta, de ce ne mai trebuie si extract din mugurii aceleasi plante; de ce sa ne mai complicam?
Mugurii sunt considerati tesuturi embrionare ale plantei sau chiar celule stem vegetale; de obicei ei concentreaza substantele active mai mult decat planta adulta; de multe ori contin chiar substante inexistente in planta adulta.

fitoterapie2

Ceaiurile
Se prepara din planta uscata, infuzata in apa clocotita. Din partile aeriene ale plantelor (frunze, flori), care de obicei sunt mai fragile, se prepara infuzie (se tin in apa clocotita 5-10 minute), iar din partile lemnoase sau subterane ale plantei (tulpini, radacini, scoarta), se prepara decoct (se fierb in clocot in apa timp de 20-30 min).

fitoterapie3

Capsulele
Capsulele contin de obicei planta intreaga uscata maruntita sub forma de pulbere sau anumite parti ale plantei (doar frunza sau doar radacina).

fitoterapie4
Fitoterapia este eficienta in tratamentul bolilor cronice si acute singura sau in combinatie cu medicamentele de sinteza chimica.