Sedinte de psihoterapie individuala

Sedinta de psihoterapie individuala dureaza o ora. De obicei sedintele de psihoterapie se desfasoara cu o frecventa de una pe saptamana.
Sedinta este structurata ca o discutie intre pacient si psihoterapeut in care, in primul rand, psihoterapeutul identifica si evalueaza problema pacientului.
Prin tehnici specifice de psihoterapie, pacientul este apoi ajutat sa constientizeze si sa rezolve acea problema psihologica care ii afecteaza in mod negativ comportamentul si/sau performantele individuale.
Este bine de stiut ca principiul confidentialitatii face parte din codul deontologic al profesiei de psihoterapeut. Tot ceea ce pacientul incredinteaza psihoterapeutului, nu va fi divulgat nici unei alte persoane, chiar in cazul in care mai multi membri ai aceleiasi familii sunt pacienti individuali ai aceluiasi terapeut. Fiecare pacient are dreptul la o relatie securizanta cu terapeutul.

CINE POATE BENEFICIA DE PSIHOTERAPIE INDIVIDUALA ?
Orice persoana poate trece, la un moment din viata ei, prin incercari, evenimente sau circumstante care o coplesesc. Poate intra in relatie cu persoane care au o influenta destabilizatoare sau negativa. Poate suferi pierderi ale unor persoane dragi. Poate suferi pierderi financiare sau de pozitie sociala. Sigur, unele persoane depasesc singure aceste tipuri de incercari. Altele depasesc mult mai greu sau deloc.
Psihoterapia se adreseaza deci persoanelor care au dezvoltat, la un moment dat in viata lor, atacuri de panica, anxietate, depresie sau alte tulburari emotionale.
Atentie !
Psihoterapia nu se adreseaza numai persoanelor care au o boala psihica diagnosticata ca atare de un medic psihiatru.

Implicit, daca o persoana urmeaza sedinte de psihoterapie, nu inseamna ca este bolnava psihic.
In cazurile de boli psihice diagnosticate de psihiatru, pacientul urmeaza in primul rand tratamentul medicamentos prescris de medicul psihiatru, la care poate asocia sau nu psihoterapie. In aceste cazuri, psihoterapia are un rol secundar in tratament.

EXISTA MAI MULTE FELURI DE PSIHOTERAPIE ?
In prezent exista mai multe scoli de psihoterapie. Personal, apartin scolii de psihoterapie integrativa care este o scoala eclectica, care combina metode din mai multe scoli de psihoterapie.
Consider ca este mai putin important din ce scoala de psihoterapie provine psihoterapeutul, dar sunt mult mai importante competenta si experienta acestuia.